Cauciucuri de iarna cu crampoane sau fara

Cauciucuri de iarna cu crampoane sau fara

Conform legislatiei in perioada 1 noiembrie – 31 martie toti soferii din R. Moldova sunt obligati sa circule cu cauciucuri de iarna, insa este oare necesara si folosirea crampoanelor sau nu? Si care sunt avantajele si dezavantajele acestor crampoane? O sa incercam sa raspundem la aceaste intrebari.

Pe carosabil uscat cauciucurile fara crampoane indica un spatiu de franare mai mic decat cauciucurile cu crampoane, datorita contactului uniform al benzii de rulare cu asfaltul, si la viteze putin mai mari, cauciucurile fara crampoane la fel demonstreaza o aderenta mai mare.

Pe zapada cauciucurile fara crampoane din nou ofera aderenta mai mare in cazul cind zapada este moale, insa in cazul unei zapezi presate puternic cauciucurile cu crampoane se descurca mult mai bine, oferind o aderenta mai buna.

Pe drum acoperit de gheata cauciucurile cu crampoane sunt invingatoare, deoarece crampoanele zgaraie suprafata ghetii reusind astfel sa obtina plusul de aderenta necesar. In schimb cauciucurile fara crampoane sunt mult mai vulnerabile pe gheata.

 Un alt plus al cauciucurilor cu crampoane la parcurgerea unui drum cu polei este contactul bun al cauciucurilor cu carosabilul. La fel de bine se descurca si cauciucurile fara crampoane.

Intr-un final putem adauga ca, in mare parte utilizarea cauciucurilor in moldova cu crampoane sau fara, depinde de zonele climaterice. Atunci cind zapada si gheata sunt prezente atunci cauciucurile cu crampoane sunt binevenite, insa daca carosabilul este in mare parte curatat la timp atunci se pot utiliza cauciucurile fara crampoane.