Prevenirea acvaplanarii automobilului. Citeva sfaturi

Prevenirea acvaplanarii automobilului. Citeva sfaturi

Acvaplanarea apare in momentul cind apa dintre cauciuc si carosabil nu poate fi inlaturata si soferul pierde controlul asupra volanului, ne fiind capabil sa controleze frinarea sau accelerarea automobilului. In acest caz automobilul poate derapa si se poate intimpla o situatie cu consecinte grave.

Pentru a preveni si a reduce fenomenul de acvaplanare e necesar sa tineti cont de urmatoarele:

- Cauciucurile auto trebuie verificate regulat, la fel si presiunea acestora. Daca presiunea va scadea cu 30% mai mult decit este recomandat, riscul acvaplanarii va creste semnificativ

- Uzura si adincimea de profil a benzii de rulare trebuie verificate, deoarece cu cit e mai mare adincimea de profil cu atit creste riscul de acvaplanare

- Pe timp de ploaie se recomanda circularea la o viteza redusa pentru a preveni riscul de acvaplanare

Daca totusi ati intrat in acvaplanare e important sa nu frinati si sa nu virati brusc, deoarece automobilul poate derapa. In caz ca doriti sa frinati, faceti-o prin pompari usoare ale frinei.

Evitarea completa a acvaplanarii este practic imposibila, deoarece chiar si cauciucurile noi la o anumita viteza pot pierde contactul cu carosabilul umed. Totusi mai bine se descurca cu acvaplanarea, cauciucurile  de iarna deoarece profilul acestora este cu mult mai mare.